Şirketler şahıs odaklı oldukları zaman şahıs şirketi olarak adlandırılırlar. Tüzel kişilik odaklı olan şirket yapıları ise anonim ve limited şirket olarak ifade edilmektedir. Bu yazımızda girişimciler, serbest çalışanlar ve influencerlar tarafından en çok tercih edilen, adi şirket olarak da bilinen, tek kişi ile kuruluşu yapılabilen şahıs şirketleri hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Şahıs şirketi kişi odaklı olan, şirket ile ilgili tüm yükümlülüklerin şahıslara ait olduğu yapılardır. Şahıs şirketleri genellikle tek kişi ile kurulan şirket yapıları olsalar da adi komandit ve kolektif olmak üzere ortaklı şahıs şirketi türleri de bulunmaktadır. Bu şirketlerde ortakların hepsi gerçek kişilerdir. Şahıs şirketlerinde şirket borçlarından tüm ortaklar sorumludur. Şahıs şirketi kurmak herhangi bir ticari kısıtlama gerektirmez. E ticaret için şirket kurmak isteyenler de serbest çalışanlar da şahıs şirketi kurabilirler.
Şahıs şirketlerinin kuruluşu, nitelikleri ve işleyişleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Şahıs şirketi kurmak oldukça kolay bir sürece tabidir. Şahıs şirketi kuruluş işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikli olarak gerekli evrakların hazırlanması ve vergi dairesine teslim edilmesi gerekir. Evrak teslimi şahıs şirketini kuran kişi tarafından yapılabileceği gibi vekalet verdiği mali müşavir tarafında da yapılabilir.
Gerekli evraklar hazırlandıktan sonra şirket tescili yapılır, vergi hesap numarası için başvuru tamamlanır, şirket için gerekli muhasebe defterleri alınır ve noter tarafından tasdik edilir. Vergi levhası, gerekli olması halinde yazar kasa levhası, gider pusulası, fatura, irsaliye gibi belgeler çıkarılır. Sicil gazetesine ilan verilir, ticaret odasına şirket kaydı yapılır. Son olarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkarılır, SGK ve BAĞ-KUR işlemleri tamamlanır. Günümüzde e-devlet üzerinden interaktif vergi dairesi aracılığı ile şahıs şirketi kurulabilmektedir.
Şahıs şirketleri gelir vergisi, katma değer vergisi ve muhtasar beyannamesi ödemesi yaparlar. Şahıs şirketlerinde gelir vergisi oranları gelir düzeyine göre değişiklik gösterir. Gelir vergisinde vergi oranı şahıs şirketleri için %15’den başlar %40’a kadar çıkar.
Şahıs şirketi kurmanın maliyetleri kuruluşun yapıldığı şehir, şirketin faaliyet alanı gibi unsurlara göre farklılık göstermektedir. Şahıs şirketi kurma maliyeti hesaplanırken şahıs imza sirküleri, kuruluş ve defter beyan kaydı, damga vergisi, verildiyse muhasebeci vekaletnamesi masraf kalemleri arasında yer alır. Şirket kurma maliyeti olarak en ekonomik seçenek şahıs şirketidir.
Şirketin kuruluşu, şirketin faaliyetlerine başlayabilmesi, yasal varlığını sürdürebilmesi ve yasal varlığının takip edilebilirliği için bazı evrakların hazırlanması gerekir. Şirket kurmak için gerekenler, tercih edilen şirket yapısı özelinde değişir. Şahıs şirketi kurarken ortaklı yapılar için farklılaşan gereklilikler olabileceği unutulmamalıdır.
Şahıs şirketi kurmak için hazırlanması gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir;
Kuruluş başvuru evrakı,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Vesikalık fotoğraf,
İkametgâh belgesi,
Şirketin adresini gösteren kira sözleşmesi veya tapu belgesi,
Noterden alınan imza beyannamesi.
Şahıs şirketi kurmak için gereken tüm bu evraklara ek olarak eğer başvuru mali müşavir tarafından yapılacaksa, mali müşavire şahıs adına şirket kurma yetkisi veren vekaletnamenin de evraklar arasına eklenmesi gerekir.
Anka Bilişim 2022 Tüm hakları saklıdır